4 sep 2023

Fiskgratäng med purjolök och fetaost

Denna variant av fiskgratäng är fylld med smak från den krämiga fetaosten och har en härlig smak av dill. Jag älskar gratinerad mat och det mesta sköter sig maten själv i ungen. Jag har serverat med pressad potatis och ett  klick på, mums så gott! 

ANNONS:​

4 port

30-35 min

INGREDIENSER

  • 500 g  fiskfilé (till exempel torsk eller kolja)
  • 2-3 purjolökar
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 200 g fetaost
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Citron skal av 1 citron
  • 20 g dill färsk eller fryst 
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör eller olja för att smörja formen
  • 4-5 citronskivor 



GÖR SÅ HÄR 

 

  1. Sätt  ugnen till 200 grader.
  2. Skär purjolöken i tunna skivor. Skölj noggrann och lägg i en durkslag.
  3. Lägg fiskfilé på en hushållspapper och torka gärna av den. 
  4. Blanda grädde, citronskal, riven vitlök, finhackad dill  och smula ner fetaosten. Salta och peppra och ställ åt sidan.
  5. Smörj en ugnssäker form och fördela purjolöken jämnt i botten.
  6. Placera fiskbitarna ovanpå purjolöken. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra. 

 

  1. Häll över  såsen på fisken så att allt täcks jämnt. Lägg några citronskivor ovanpå.  
  2. Gratinera i ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills gratängen är bubblande och gyllenbrun på toppen och fisken är genomstekt.
  3. Ta ut och låt gratängen stå en stund innan du serverar. Servera med kokt potatis eller potatismos.



Recept som kommer få dig lyckas i köket.