Perfekt som tillbehör till soppor men är också jättegott att rosta till frukost. Ett riktigt saftig och fluffigt bröd.
Receptet ger 2. st limpor.
2 st
2 tim
INGREDIENSER
25 g färsk jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk honung
1 tsk salt
2 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning
Sesamfrö ( till utbakning)
vallmofrö ( till utbakning)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.Tillsätt salt, olja och honung.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i ca 10 minuter. Låt jäsa under kökshandduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper, 1,5 liters brödformar. Täck med en kökshandduk och låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen 200 grader.
Pensla brödet med vatten och strö över sesamfrö ena och vallmofrö.
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta upp brödet ur formarna och låt svalna på under kökshandduk.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.