Mjuk, läcker och saftig blåbärskaka med frisk citronfrosting. Kombinationen av blåbär och citron är verkligen någon jag älskar! Men det går också fint att servera kakan utan frosting, den är lika god som bara blåbär.
10-12
45 min
INGREDIENSER
50 g smör, smält
1 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl blåbär (färska eller frysta)
1 msk majsstärkelse ( till blåbär)
Citronfrosting:
125 g färskost (t.ex. philadelphia)
100 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
Skal + saft från 1 citron ( gärna ekologi
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader under-och över värmen.
Klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
Smält smör i en kastrull. Dra bort av värmen och tillsätt mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna därefter smör -balningen. Vänd försiktig runt till en klumpfri smet.
Blanda blåbär och majsstärkelse i en skål och vänd försiktigt ner i smeten så att de fördelas jämnt.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Lös upp kakan ur formen och låt svalna helt. Under tiden kan du göra citronfrosting.
Citronfrosting: Börja med att vispa smöret till en fluff. Tillsätt färskost, florsocka, citronzest och saft. Fortsätt vispa till en krämig konsistens.
När blåbärskakan har svalnat helt, bred försiktigt frostingen över kakan med en spatel eller en kniv.
Du kan dekorera kakan med färska blåbär och citronmeliss.