Mjuk äppelkaka med ett härligt seg krispigt toscatäck. Alltså dessa två kombinationer i ett och samma kakan är ju galet gott.. Det kan var en av de godaste kakan jag har ätit när det kommer till äppelkakor.
10-12
45-50 min
INGREDIENSER
4 st mellan stora äpple
1 msk socker
2 tsk kanel, malen
1 tsk kardemumma, malen
75 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl socker
3 ½ vetemjöl
2 tsk bakpulver
Mandel & havretosca
100 g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
100 g mandelspån
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader under-och övervärmen.
Klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
Skala och skär äpplen i små bitar. Lägg äpplen i en skål och blanda med kanel, socker och kardemumman. Ställ åt sidan.
Smält smör i en kastrull. Dra bort av värmen och tillsätt mjölk.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna och smör -balningen. Vänd runt till en klumpfri smet. Sist blanda du ner äppelbitar och rör om.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Under tiden gör du toscasmeten.
Toscasmeten. Mät upp socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka ca 5-7 min, eller tills det tjocknar i kostinsen.
Ta bort kastrull från värmen och tillsätt havregryn, mandelspån och salt. Rör om allt.
Ta ut kaka ur ugnen och häll toscasmet över kakan jämnt och grädda i ytterligare cirka 12-15 minuter, eller tills den toscan fått en gyllene färg. Låt sedan kakan svalna en stund i formen.