Idag vill jag tipsa er om en av de enklaste och godaste tunnbröd som du enkel steker i stekpanna och bakas på yoghurt 🫓 Mjukt och krispigt på samma gång. Testa!
6 st
50 min
2 dl naturell yoghurt (3%)
1/2 dl raps eller solrosolja
1 tsk salt
1 msk torrjäst
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda ihop yoghurt, olja, jäst och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och och arbeta ihop till en smulig deg. Knåda degen i minst 5-7 minuter. Låt vila 25-30 minuter.
Dela degen i 6 bitar på ett mjölat bakbord. Forma till bollar och kavla ut varje boll till en 15 cm rund cirkel.
Gör en snitt på cirkel ( från mitten och ut, se video). Rulla sedan ihop hela vägen runt. Platta lite lätt och kavla igen degen till 15 cm i diameter.
Stek bröden, ett i taget, på hög medelvärme i torr stekpanna 1-2 minuter på varje sida. Lägg i handduk så de håller sig mjuka.
Pensla med smält smör, vitlök och persilja. Servera direkt och njut!
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.