Içli köfte

8 juli 2023

Içli köfte är Turkiets mest omtyckt rätt, har nyligen rest i Turkiet och åt just de som smakade magiskt, då tänkte jag att jag måste testa! Men långt ifrån som de jag åt, smakerna satt men det kräver en viss teknik  för att föra dessa köfte och jag kan erkänna att jag hade lite svårt att få det tunna skalet. Men, men smaken räknas. 

köfte görs av bulgur, mannagryn  och som fylls med köttfärs sedan friteras, de blir frasiga och supergoda. Servera för förrätt eller en del av buffen.

10-12 st

2 tim

INGREDIENSER

 

Degen:

  • 4 dl bulgur, finmalen
  • 2 dl mannagryn
  • 5 dl dl vatten, kokt
  • 1 msk tomatpuré
  • 2  msk vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummi
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk olivolja
  • 2  tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

 

Fyllning:

  • 300 g köttfärs
  • 1  gul lök
  • 1 msk tomatpure
  • 1  tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm  svartpeppa, nymald
  • 20 g persilja
  • 200 g smör
  • ½ l olja, till fritering



Gör så här:

  1. Degen: Häll bulgur och mannagryn i en bunke. Häll över det heta vattnet, rör om och täck med en plastfolie. Låt vila  15-20  minuter.
  2. Hacka lök och persilja och lägg åt sidan.
  3. Bryn köttfärs i en stekpanna med olja. Tillsätt lök, tomatpure och fortsätt att steka. När löken har mjuknat, tillsätt salt och samtliga kryddor. Avsluta med persilja och rör om en sista gång. Lägg fyllningen i en tallrik och låt svalna.
  4. Degen: Tillsätt olivolja, tomatpuré, mjöl, ägg och kryddor. Knåda degen i ca 10 minuter, tills den får en seg konsistens. Täck med en fuktig handduk över. Låt vila i 15 minuter.
  5. Dela upp degen i matsked stora och forma dem till äggform. Smörj handflatan med olja. Använd pekfingret för att trycka ut en grop, samtidigt som du vrider runt din pekfinger. Fyll gropen med köttfärs–blandningen och täck igen ( blöta dina fingrar när du stänger knyten) . Se till att fyllningen är helt täckt. Dra försiktigt ut ändarna på knytena, så att de blir lite  spetsiga vid slutet.
  6. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera knytar tills de får en gyllenbrun färg ca 2-3 minuter.. Låt svalna. Servera på en tallrik tillsammans med salladsblad och citronklyftor. Servera direkt och njut!

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.