Polska piroger med champinjoner - och vitkål-fyllning.

10 juni 2023

Polska piroger med champinjoner – och vitkål-fyllning. De kan vara fyllda med i stort sett vad som helst, men vanligast är kött, keso, surkål, bovete och frukter som är i säsong. Piroger anses vara Polens nationalrätt. 

Degen görs på mjöl, ägg, smör och vatten. De fyllda pirogerna kokta och  serveras tillsammans med stekt lök. Dessa piroger  påminner mig om dumplings, tycker de var extra goda stekta. Så testa att steka i lite smör och servera med stekt lök. 

4 port

1 min

INGREDIENSER

Degen:

  • 3 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning 
  • 1  ägg
  • 1 tsk salt
  • 1  dl fingervarm vatten
  • 25 g smör, rumsvarm 

Fyllning: 

  • 1 gul lök 
  • ca 200 g vitkål
  • 200 g champinjoner 
  • 1 krm salt 
  • 1 krm svartpeppar
  • Olja till stekning 

Till servering: 

Stek lök

GÖR SÅ HÄR

 

  1. Deg: Blanda alla ingredienser och knåda 5-7 minuter i hand till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter. 
  2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Strimla vitkålen tunt och hacka champinjoner i mindre bitar. 
  3. Fräs löken  i olja  på svag värme tills den mjuknar. Tillsätt kålen och stek tills den mjuknar. Tillsätt champinjoner och stek lite till. Smaka av med salt och peppar. Häll över på en skål och låt svalna. 
  4. Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk till en ca 1 mm tjock platta. Stansa ut ca 5  cm stora rundlar med ett glas eller en skål. 
  5. Fördela fyllningen på rundlarna. Pensla kanterna med vatten och vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanterna med fingertoppar. Täck med en fuktig handduk så de inte torkar.
  6. Koka vatten, salta lite lätt. Koka piroger ca 3-5  minuter eller tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av. Tips: Stek pirogerna i smör eller olja efter kokning för en krispig yta. Servera direkt med stekt lök .

ANNONS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.