Frikadeller i tomatsås är en italiensk klassiker, servera med pasta och njut!
ANNONS:
4 port
45 tim
INGREDIENSER
Tomatsås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja till stekning
2 pack krossade tomater ( 800 g)
2 msk tomatpure
1 tsk oregano, torkad
1 msk paprikapulver
1 dl vatten
1 grönsakrbuljongtärning
1 msk socker eller honung
1 tsk salt
1⁄2 tsk svartpeppar
1 msk japansk soja
1 tsk vitvinäger
Frikadeller:
500 g nöttfärs
1 gul lök
20 g färsk basilika
1 msk grön pesto
1 dl riven parmesanost
1 tsk vitlökspilver
1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja tillsammans med tomatpuré och oregano tillsätt i tomatkross, vatten, socker, soja, vinäger, salt och svartpeppar och buljongtärning. Koka på medelvärme ca 5-7 min eller tills såsen blir mustigt. Under tiden kan du förbereda frikadellerna.
Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla i ca 5 min . Skala och finhacka lök. Rör ihop med färs, ägg och salt. Finhacka basilika och blanda ner. Forma till stora frikadeller.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek frikadeller så de får bara lite färg. Lägg sedan ner frikadellerna i tomatsåsen och sjud i 10–15 minuter. Servera frikadellerna med pasta och riven parmesan. Toppa med färsk basilika och njut!