Gillar du vitlöksbröd då kommer du att älska den här vitlöksbröd. Perfekt att servera till en soppa eller på buffebordet, ser festliga ut eller att ta med till packningen.
Till 25-30 st bullar.
60-90 Min
INGREDIENSER
Du behöver:
30 g färsk jäst
1 ägg
4 dl mjölk, rumsvarmt
9-10 dl vetemjöl (jag har använd special)
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg till pensling
Fyllning:
ca 1 dl finhackad färska örter ( basilika, persilja och rosmarin)
200 g smör, rumstempererat
2 tsk flingsalt
2 -3 vitlöksklyftor, pressad
ca 2 dl västerbottensost eller hushållsost
GÖR SÅ HÄR
Rör ut jästen i litet del av degvätskan i en bunke. Häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt salt, ägget och socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Tillsätt sedan lite i tagen av smöret och arbeta in den.
Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
Ta upp degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (viktig att smöret är riktigt mjuk). Jag har delat på fyllningen och blandat ena med ost.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock. Bred ut fyllningen jämt över degen och vik sedan degen två gånger på längden och skär i 15-20 strimlor. Skär sedan tre remsor fast inte hela vägen. (se video). fläta remsor. Rulla senas ihop till en bulle. Lägg bullen på en smord muffins form. Täck med bakduk och jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, beror på hur varm du har i ditt kök.
Alt. 2 Du gör på samma sätt fast rulla som ”vanliga kanelbullar” (se video).
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ungen i 10-12 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Pensla bullar med smält smör som du blanda med färskt örter.