Brownies med espresso

11 mars, 2023

Brownies med espresso

Ett enkelt och klassiskt recept som du lycka varje gång. Kladdig, segt och chokladiga. Kaffe gör så att choklad kommer fram ännu mer och  smaka fantastiskt 

10-12 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

 

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad (minst 70%)
  • 2 ägg 
  • 2 ½ dl  strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1/2 tsk salt
  • 1 shot espresso eller 2 tsk snabbkaffe, löses upp i ½ dl hett vatten 

 

 

GÖR SÅ HÄR 

  1. Värm ugnen till 170 grader. Smörj en rektangulär bakform (ca 20 x 30 cm) och täck den med bakpapper.
  2. Grovhacka hälften av choklad och smält tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme, rör om tills allt smält och blanda väl. Går även bra att smälta i mikro i ca 1 min. 
  3. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner choklad och smör- blandning. Sikta i de torra ingredienser och rör om försiktigt tills allt är väl blandat. Häll ner kaffe och rör om. Grovhacka resten av chokladen och blanda ner i smeten. 
  4. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-17 minuter tills ytan är fast och insidan är mjuka.
  5. Låt brownien svalna helt innan du skär den i rutor. Servera den gärna med lite vispad grädde eller glass.

GÖR SÅ HÄR

Glutenfri saffranskaka med kokostosca

Glutenfri saffranskaka med kokostosca

30 nov 2024 Glutenfri saffranskaka med kokostosca   Saftig kaka med saffran och apelsin smak, ett ljuvligt täcke av söt, knäckig kokostosca. Om du vill ha choklad över annars är den god exakt som den är . 10-12 bitar 1 tim INGREDIENSER 1 dl mjölk 0,5 g saffran (ca 1 påse) skal av 1 apelsin (fint riven) 2,5 dl strösocker  100 g rumsvarmt smör 3 ägg (stora M/L) 3 dl mandelmjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Till kokostäcket: 200 g kokosflingor 1,5 dl ljus sirap 50 g smör 1 nypa salt GÖR SÅ HÄR  Kakan: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en rund springform (ca 24 cm i diameter) eller klä den med bakplåtspapper. Häll 1 dl mjölk i en liten skål och tillsätt saffran. Låt stå några minuter så saffranen släpper sin färg och smak. Riv apelsinskalet fint och blanda med socker (glöm inte att tvätta apelsiner innan). Gnugga med händer, socker och apelsinskalare så att socker nästan blir blått.  Vispa det rumsvarma smöret och sockret tills det blir ljust och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje.  Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna, samt saffransbaningen  i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Under tiden kan du göra kokostäcke.  Kokostäcke: Smält smöret i en kastrull och rör ner sirap och kokosflingor. Blanda tills allt är jämnt fördelat. Bred kokostäcket på kakan och  grädda i ytterligare 10-15 minuter tills kokostäcket är gyllenbrunt och kakan har fått en fin yta. Låt kakan svalna något innan du tar den ur formen. Om du vill kan du ringla lite smält choklad över. Den är ljuvligt god att servera både ljummen och kall, gärna med en klick grädde eller lite vaniljglass. LADDA NER RECEPTET Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Till Receptet »
Dubai cheesecaken

Dubai cheesecaken

22 sep 2024 Dubai cheesecaken med pstaschnöt kräm Det går knappast att missa den virala Dubai-chokladen som dyker upp överallt i flödet, både på Insta och TikTok. Men chokladen gav jag mig inte på att göra, däremot när jag såg cheesecaken, då föll jag direkt och var tvungen att testa genast.Alltså, crunchet i fyllningen – jag älskar krisp, så det här var verkligen en cheesecake  för mig. Alla pistaschkrämer ser olika ut; vissa är mer gröna i färgen och andra mer bruna, så använd hushållsfärg för att få en grönare färg om du vill. Pistaschkräm finns inte i alla mataffärer, men jag har köpt på Coop och City Gross. Det går även att beställa online. Knafedeg finns att köpas på mellanösterns livsmedelsbutiker i frysdisken och på dem flesta ICA Maxi i kyldisken.  10-12 bitar 1 tim + 3-4 tim INGREDIENSER Botten 400 g Knafedeg (finns på mellanöster affärer) 100 g smör  1 dl florsocker  180 g pistaschnöt kräm ( ca 2 dl)  Några droppar grön karamellfärg  Cheesecake fyllning:   400 g färskost 3 dl vispgrädde 200 g vit choklad  1 dl pistaschnöt kräm  Några droppa grön karamellfärg   Lage två av Knafedeg-fyllning:  Knafedeg (som du har sparat)  1 dl pistaschnöt kräm  2 msk tahini (sesampasta) Några droppar grön karamellfärg  Chokladganache: 200 g ljus choklad 1 dl  vispgrädde  ½  tsk olja, naturell   Dekoration: Hackade pistagenötter Smält vit choklad  Smält vit choklad med några droppar grön karamellfärg    GÖR SÅ HÄR Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.Hacka knafedegen i mindre bitar. Smält smöret och stek knafedegen på medelvärme tills den blir gyllene. Rör om då och då. Lägg knafedegen i en bunke och spara 1/4 delar av den. Blanda sedan med pistaschnötter, pistagekräm, karamellfärg och florsocker (blanda gärna med händerna så att knafedegen täcks ordentligt). Häll knafedeg-blandningen i formen och tryck ut den jämnt i botten. Ställ formen i kylen. Cheesecake-fyllning: Hacka vit choklad och smält den över ett vattenbad. Låt svalna till rumstemperatur.Vispa färskosten och grädden till en fast och krämig konsistens (ca 5 minuter på hög hastighet). Tillsätt chokladen, pistage -krämen och karamellfärgen. Fortsätt vispa tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen och jämna ut med en matsked. Ställ i kylen och låt stelna i ca 3-4 timmar, men helst över natten. Blanda den resterande knafedegen med ca 1 dl pistagekräm, lite karamellfärg och  2 msk tahini (sesampasta). Blanda allt ordentlig. Lägg över cheesecaken och tryck försiktigt. Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen är helt smält. Blanda ner oljan och låt svalna en stund i rumstemperatur. Ta ut cheesecaken ur kylen, häll över chokladganachen jämnt och ställ tillbaka i kylen för att stelna. När chokladen har stelnat, lossa cheesecaken från formen och lägg den på ett tårtfat. Garnera gärna med hackade pistaschnötter runt om och på toppen. LADDA NER RECEPTET @zofiaskok Dubai cheesecaken 💚 Det går knappast att missa den virala Dubai-chokladen som dyker upp överallt i flödet, både på Insta och TikTok. Men chokladen gav jag mig inte på att göra, däremot när jag såg cheesecaken, då föll jag direkt och var tvungen att testa genast. Recept i min bio länkad. #foryou #fördig #dubaichocolate #dubaicheesecake #chocolate #cheesecake ♬ Bayen Habeit (Inspired by Amr Diab) – Amr Diab MER RECEPT

Till Receptet »
Glutenfri Mandeltårta

Glutenfri Mandeltårta

9 augusti 2024 Glutenfri Mandeltårta   Mandeltårta med vaniljfrosting och mjölkchoklad som bara smälter i munnen. Det är ett gammalt recept från 2019, nu har jag för nya bara med nya bilder och video som finns på min Instagram. Så kolla gärna in för video.    Den här tårtan är för dig som inte gillar att baka avancerade tårtor. Dessutom är den helt glutenfri.    TIPS! Tänk på att smöret och färskosten ska vara rumsvarma.  8-10 bitar 2,5 tim INGREDIENSER Kakan: 50 g smör 4 ägg  1 nypa salt  2,5 strösocker 3 dl mandelmjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Chokladganache: 200 g mjölkchoklad  (jag har använt Marabou) 1 dl vispgrädde  Vaniljfrosting: 200 g smör, rumsvarmt  300 g färskost, rumsvarmt  2,5 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker Garnering:  150 g mandelspån 2,5 dl vispgrädde Kakaopulver  GÖR SÅ HÄR Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en form, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna med lite salt tills de börjar gå ihop. Tillsätt socker lite i taget under vispningen och fortsätt vispa tills du får vita toppar. Tillsätt mandelmjöl och vänd försiktigt ner det i smeten i flera omgångar. Sikta sedan ner potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt med en slickepott. Vispa äggulorna lätt och blanda ner dem i smeten tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i formen och skaka formen lite så att smeten fördelas jämnt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera med en provsticka; den ska komma upp torr när kakan är klar. Låt kakan svalna en stund i formen, ta sedan ut den och låt svalna helt. Chokladganache: Dela chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät ganache. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Om du vill skynda på processen, kan du ställa skålen i kylen en stund. Vaniljfrosting: Vispa smör, vaniljsocker och florsocker med en elvisp. Vispa några minuter tills smöret blir vitt och fluffigt. Tillsätt färskost och fortsätt vispa i några minuter. Låt frostingen stå i rumstemperatur. Montering: Dela kakan i två delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ett lager chokladganache (spara hälften). Lägg på hälften av frostingen och jämna ut den. Lägg sedan på den andra bottnen och täck hela tårtan med resten av frostingen. Ställ tårtan i kylen i 1 timme innan du häller över chokladganachen. Häll chokladganachen över hela tårtan och jämna ut med en palett eller sked. Täck hela tårtan. Dekorera med mandelspån runt om. Spritsa med vispad grädde och pudra med kakao. Låt tårtan stå i kylen i ca 2-3 timmar innan servering. Du kanske också gillar

Till Receptet »
Valnötstårta med kaffe & choklad

Valnötstårta med kaffe & choklad

Valnötstårta med kaffe & choklad MAJ 03, 2020 Tårta med smak av rostade valnötter, bottnar dränkt i kaffe och den mörka chokladen. Alltså dessa kombinationer av smaker otroligt gott!  10-12 bitar 60-90min INGREDIENSER Botten: 4 st ägg 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1,5 tsk bakpulver 2 dl valnötter, rostade och malda Smörkräm: 250 g rumstempererat smör 1 burk kondenserad mjölk (sötad) 2 st äggulor 2 tsk vaniljsocker 200 g färskost, rumsvarmt 1 dl rostade och malda valnötter Kaffelag: 2 msk  espressopulver stark bryggkaffe 2 dl vatten 2 msk  strösocker Chokladganache: 150 g mörkt choklad 1.5 dl vispgrädde 1 tsk rapsolja GÖR SÅ HÄR Rosta och mala nötter: Börja med att rosta valnötter i en torr stekpanna på låg värme tills de har fått en härlig färg. Ta bort vattnet och låt svalna helt innan du mixar dem i en mixer/matberedare. Botten: Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Täck även formens kanter med bakplåtspapper längs med kanten (smörja formen innan).  Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna väl och sikta ner dem i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott till en jämn och klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Låt svalna helt innan du delar den i två.   Smörkräm/fyllning: Värm upp kondenserad mjölken, äggulor och vanilj extrakt i en kastrull på låg värme under omrörning, koka upp tills den  börjar tjocknar. Låt sedan svalna helt.   Vispa smöret fluffigt på hög hastighet. Tillsätt kondenserad mjölk och äggulor blandningen under vispning, häll lite åt gången. Tillsätt färskosten (viktig att färskosten är tempererad) och  fortsätt att  vispa.   Dela smörkrämen i två skålar, blanda det ena med valnötter. Kaffelag: Lös upp espressopulver och strösocker med kokvatten. Montera tårta: Dela tårtbotten i mitten. Pensla med kaffe-lag. Bre ut fyllningen (börja med den fyllningen med nötter i), lägg på nästa botten och spackla hela  tårtan slät och fin med smörkrämen. Dekorera med valnötter runt hela tårtan (se video). Ställ tårtan i kylskåpet en liten stund innan du häller över chokladganache.   Chokladganache: Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädde i en kastrull. Häll sedan över den varma grädden på chokladen och rör tills allt choklad är smält. Tillsätt olja och rör om ( skulle chokladen stelna, värm den i micro för några sekunder). Häll  chokladganache över tårtan och jämna ut försiktigt med en sked/palett. Dekorera resten av valnötterna. Förvara tårtan i kylen. Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering då tårtan smakar som bäst! MER RECEPT

Till Receptet »
Oreo Cheesecake

Oreo Cheesecake

HEM> RECEPT>  12 mars 2024 Oreo Cheesecake   Om du älskar oreos och älskar cheesecake, är denna Oreo Cheesecake den perfekta desserten för dig.  10 bitar 15 min INGREDIENSER         Botten: 2 pack Oreokex ( 2x á154 g) 75 smör, smält 300 g färskost  4 dl vispgrädde 2 tsk vaniljsocker 2 dl florsocker   1 packa Oreokex Garnering: 100 g ljus eller mörk choklad 1 dl vispgrädde Dekorering: 3 dl vispgrädde  ca 5-7 Oreokex ( att dekorera) GÖR SÅ HÄR Botten: Smält smöret och ställ åt sidan.  Mixa hela oreo -kexen i en matberedare till fina smulor och rör ihop med smöret. Tryck ut kex-massan i botten i en form, 24 cm i diameter och jämna den med hjälp baksidan av ett glas. Ställ in i kylen under tiden du gör fyllningen. Fyllning: Vispa färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker  till en krämig konsistens. Använd en elvisp.  Grovhacka oreo kexen, blanda ner i din cheesecake-smeten och vänd runt så att kexen blandas jämt. Häll över cheesecake-smeten över kexbotten och jämna ut.   Ställ sedan cheesecake i kylen för att svalna i 4-5  timmar eller över natten. Chokladganachen: Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och häll grädden över chokladen och låt stå i 2 minuter och rör sedan om tills all choklad har smält och du har fått en slät ganache. Häll över chokladganachen och ställ tillbaka formen i kylen ca 30 min. Ta bort din cheesecake från formen (dra en varm palett kniv runt kanten på cheesecake, lossna lättare ur formen).  Spritsa på med vispad grädde och dekorera med lite oreo kross och bitar. Ställ tillbaka din oreo cheesecake i kylen tills du ska servera. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket.  Add Your Heading Text Here

Till Receptet »
Chokladkaka med daimganache

Chokedkakan med Dumlekola

HEM> RECEPT> DESSERT>  13 jan 2024 Chokladkaka med Dumleganache Denna chokladkaka med dumlekole-ganache är oemotståndlig, så saftig och chokladig att den smälter bara i munnen. En perfekt balans mellan choklad och  dumlekolasmak. Dessutom är den superenkel att baka. Det är en grundrecept för alla mina tårtbottnar.  Jag har kaffe i kladdkakan; kaffet ger inte så mycket kaffesmak, utan förhöjer bara mer av chokladsmaken. Självklart går det jättebra att byta ut kaffet mot hetvatten. 10-12 port 1 min INGREDIENSER Kakan: 1 ½  dl yogurt, naturel  1 ½  dl raps eller solrosolja 3 ägg 3 dl vetemjöl  1 ½ tsk bakpulver  1 ½ tsk bikarbonat  2 ½ dl socker   1 ½ dl kakao 1 dl stark bryggkaffe  Choklad och -daimganache: 100 g  choklad 55% 10 st dumlekola  1 dl vispgrädde GÖ SÅ HÄR               Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med 24 cm i diameter, och fodra även kanten av formen med bakplåtspapper (pensla med lite smör på papperet så det fastnar bättre). Rör ihop yoghurt, olja och ägg i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i äggblandningen och tillsätt det hett kaffe. Rör  till en klumpfri smet (rör inte mer än nödvändigt). Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Gör ett stickprov med en tandpetare om den kommer ut torr är kakan klar. Låt sedan kakan svalna en stund i formen. Släpp upp och ställ på ett galler, och låt den svalna helt innan du kan bre på ganache. Choklad- och dumleganache: Grovhacka chokladen och dumlekolan. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll över. Låt stå i ca 3-5 minuter. Rör sedan tills all choklad  är smält (om det inte har smält helt, värm upp i mikron ca 20 sekunder). Ställ i kylen i ca 2 timmar, eftersom ganachen behöver stelna. Den ska stelna med forfarande den ska vara bredbar och följsam. (Skulle ganachen blir för seg, då ska du låte det stå fram i rumstemperatur en stund). Lägg chokladkakan på en serveringsfat och bred på ganachen över hela kakan. Jag har skapat mönster med hjälp av en sked. Servera kakan direkt eller förvara i kylen. Tips: Ta fram kakan en stund innan du serverar den, så blir den mjuk och saftig. Du kanske också gillar Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Till Receptet »

# Zofias Kök, Ugnsbakad lax med soltorkade tomater, pesto, basilika  parmesanost. fisk, lax, fiske, god lax, bästa receptet på lax .

Recept som kommer få dig lyckas i köket.