Vegetariska zucchinibiffar som är så enkla att göra och supergoda, passar nästan till allt och nu är det också säsong för zucchini då får man passa på att laga mat efter säsong.
Börja med att riva zucchini grovt på rivjärn. Salta och lägg på i en sill. Låt stå n
5–10 minuter och krama sedan ur så mycket vätska som det bara går.
Hacka salladslöken fint. Lägg zucchini i en bunke, tillsätt samtliga ingredienser. Vispa ägg lite lätt i en skål och häll ner. Blanda allt till en jämn smet.
Värm olja i en stekpanna. Klicka ut biffar med en matsked/glasskopa i flera omgångar och stek dem 2–3 min på varje sida eller tills dem får en fin stekytan. Servera med ris eller bulgur, sallad eller ät som dem är med en kall gräddfil.
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.