Krämig tomatsoppa serverar med parmesanost och krutonger
1 augusti 2022
Krossade tomater det är min vardagsräddare som gör att jag fixa middag på på mindre 30 minuter. Den här soppan är perfekt när man har noll inspiration där hemma men man vill ändå äta någon varmt och gott.
Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull tills den mjukna. Tillsätt tomatpuré och fräs några minuter. Häll på krossade tomater, vatten, buljongtärning, socker. Finhacka chili, persilja och blanda ner. Krydda med salt och peppar.
Låt koka på medelvärme i ca 10 minuter.
Tillsätt matlagningsgrädden och låt puttra några minuter till. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Toppa med parmesanost, krutonger och ringla över lite olivolja.
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.