Vaniljpannacotta med hallon & jordgubbar

10 feb, 2023

 Lutande pannacotta, med en lena vaniljsmak och de syrliga hallon och jordgubbar som ger en fin balans. Ett dessert som är svår att motstå och passar till alla tillfällen.

Att tänka på om du använder vegegel. Vegegel blandas direkt med den kalla grädde kokas upp under omrörning, med  gelatinblad gör du tvärtom- blandas i det varma grädde.

ANNONS:​

4 port

10 min

INGREDIENSER

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl gräddfil eller naturell yoghurt
  • 3 st gelatinblad eller 1 påse vegegel
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta

Hallonpuré

  • Ca 250g frysta hallon
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 msk limesaft

Garnering:

  • Färska jordgubbar
  • Färska hallon eller frysta
  • Mynta

Gör så här:

    1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
    2.  Koka upp grädde, vaniljsocker och socker i en kastrull ( blanda ner vegegel i det kalla grädde om du använder vegegel). Låt koka upp.
    3. Ta av kastrullen från plattan och låt stå några minuter. Ta upp gelatinet och krama ur vattnet. Rör ner i den varma grädden. Ta bort kastrullen från värme och häll ner gräddfil och rör om snabbt.
    4.  Sila pannacotta genom en sil  innan du häller upp i glass. För att få till lutningen på pannacotta. Ställ glasen i varsitt djup skål, lägg lite  hushållspapper under glasset så att  glassen inte glider (se bild nedan) du kan också ställa glasen i en avlång bakform 1,5 l.
    5. Häll sedan upp pannacotta i små 4 st glas och låt stelna i kylen i minst 3-4 timmar eller över natten. Tips: använd en mjölkkannan för att hälla upp pannacotta i glasen.
    6. Hallonpuré: Koka hallonen tillsammans med socker och limesaft i en kastrull i ca 3-4 minuter. Mixa slätt med stavmixer. Sila bort kärnorna i en sil. Låt sedan svalna innan du häller på pannacotta. Garnering med färska hallon,  jordgubbar och mynta.
  

ANNONS:​

Vaniljpannacotta med hallon & jordgubbar

Recept som kommer få dig lyckas i köket.