Hallonmousse på en kladdka-botten och täckt med vit chokladganache. En dröm desserter om ni frågar mig.
ANNONS:
10-12 port
1 timme
INGREDIENSER
200 g smör
3 st ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
Hallonmousse:
4 st gelatinblad eller 1 påse vegegel
250 g frysta hallon
2 msk citronsaft
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
Vit chokladganache:
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
Garnering:
200 g färska hallon
Florsocker att pudra över
Gör så här:
Kladdkaka: Sätt ugnen på 190 grader.
Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Rör ihop ägg och socker i en bunke lite lätt (vispa inte för länge så du inte släpper in luft i smeten).
Rör ner de torra ingredienserna, tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. När kanterna börjar bli genomgräddade då är kakan klar, och i mitten mjukare när du ska ”skaka” på formen så ska den fortfarande dallra lite.
Ställ in formen i kylskåpet i 1 timme så att kakan sätter sig.
Hallonmousse: Blötlägga gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. (om du använder vegegel- lös upp i lite vatten och koka med hallonen).
Koka upp hallonen tillsammans med socker och citronsaft i ca 5 minuter. Ta bort från värmen och rör ner gelatinbladen i det varma hallonen. Sila blandningen genom en för att få bort kärnor. Häll i en skål och låt svalna helt.
Använd plastfilm eller remsor av bakplåtspapper runt springformen (runt kladdkakan) för att få gemenare kanter.
Vispa grädden och vaniljsocker fluffig. Vänd försiktigt ner hallonenpuré och gräddfil.
Häll över hallonmoussen på kladdkakebotten. Ställ i kylen, helst över natten det tar ca 4 timmar att stelna. Det går även bra att förbereda 2-3 daga innan och frysa in.
Vit chokladganache: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Koka upp vispgrädden i en kastrull och häll över chokladen och låt stå en stund, minuter i rör om till en jämn och fin ganache. Låt svalna i rumstemperatur. Rör om då och då.
Häll över chokladganache på hallonmoussen och ställ tillbaka formen i kylen för att stelna, det tar ca 1-2 timmar.
Garnera med färska hallon och pudra över florsocker.