Riktigt saftiga bullar med mycket smak av kardemumma och en klassisk mandelmassa-fyllning och fluffig grädde.
Semlor är inte stora jag kallar de ”Mini semlor” då får man ta två!
14 st
1,5 tim
INGREDIENSER
Bulldeg:
2 dl mjölk
1 dl strösocker
7 dl vetemjöl
100 g smör (rumstempererat)
25 g jäst ( för söta deg den röda)
1 ägg
1/2 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor mortlad
1 ägg till pensling
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
1, 5 dl sötmandel, hackade (ca 150 g)
1 tsk kardemummakärnor
2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
1,5 dl mjölk
Servering:
5 dl vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm upp mjölken till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll i mjölken, tillsätt socker, ägg och kardemumma. Blanda i hälften av mjölet och kör sedan det i en bakmaskin tills degen gått ihop. Låt vila i ca 10 minuter.
Tillsätt smöret, saltet och arbeta in det. Blanda mer resten av mjölet (lite i taget) och kör någon minuter ca. 5-7 minuter tills degen känns elastisk och släppte från bunke.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under plastfolien till dubbel storlek 1-1,5 timmar.
Rör ihop ägget med en nypa salt och en skvätt vatten. Pensla sedan bullar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12 min eller tills bullar har fått en fin gyllenbrun färg.
Låt sedan bullarna svalat helt. Klipp en triangel och lyft bort locket. Gröp ur lite inkråm ur bullarna.
Mandelfyllning: Börja med att rosta mandlar i en torr stekpanna på medelvärme. Låt sedan svalna.
Mixa mandlar i en matberedare. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda alla ingredienser förutom mjölken till en massa, häll sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Lägg åt sidan.
Vispa grädden fluffigt (när du ska vispa grädde, börjar alltid med låg hastighet och sedan högre tempo mot slutet av vispningen då behåller sig grädde länge fluffig).
Fyll en spritspåse med grädde. Lägg eller spritar en klick av mandelmassa, och spritsa med grädde. Lägg locken och pudra över med florsocker.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.