Edit Template

Koreansk kyckling

APRIL 10, 2021

Ni kanske har märkt att jag älskar den asiatiska köket, och denna gången har jag testat att laga en koreansk kycklingrätt som friteras först och sedan doppas i en fantastiskt god sås. Med lite hetta och mycket smak. 

4 Proportioner

35 Min

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Paj i potatisskal
MATPAJ

Paj i potatisskal

20 mars 2025 Paj i en potatisskal Spenat- och svamppaj med västerbottensost. En krämig och smakrik paj med ett pajskal av potatis. Magiskt gott! Så mycket kärlek i en och samma form.  4-6 port 1,5 tim INGREDIENSER Pajskal: ca 1,5  kg fast potatis, kokt 25 g smör 20 g persilja, hackad 3–4 vitlöksklyftor, rivna Salt och peppar   Fyllning: 1 gul lök, hackad 150 g skogschampinjoner, skivade 100 g babyspenat 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk chiliflakes Saft av ½ citron 3 ägg 400 g keso 2 dl crème fraiche Olja att steka 3 dl riven ost ( västerbottensost)   GÖR SÅ HÄR Pajskalet: Koka potatisen tills den är mjuk, ca 15–20 minuter (behåll gärna skalet för extra krisp). Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck eller mosa ut potatisen i en smord springform (ca 24–25 cm i diameter) så att den täcker botten och kanterna. Det är enklast att använda ett glas. Blanda smält smör med hackad persilja och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar. Pensla potatisskalet med blandningen. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 20–25 minuter, tills det fått en lätt gyllene yta. Fyllningen: Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna utan olja tills de har släppt sin vätska och fått en fin gyllene färg Tillsätt lök och olja och stek tills löken är mjuk. Vänd ner babyspenaten och låt den mjukna snabbt i pannan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna. Blanda ihop ägg, keso och crème fraiche i en stor skål. Tillsätt den stekta svamp- och spenatblandningen i äggstanningen. Pressa i citronsaften och tillsätt chiliflakes. Rör om ordentligt. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och bred ut den jämnt. Toppa med riven ost. Grädda pajen i 200 grader i ca 30–35 minuter, tills den stelnat och fått en fin gyllene färg. Låt pajen vila i 10 minuter innan du skär upp den.   Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
KÖTT

Lammstek

5 mars 2025 Ugnsstekt Lammstek En saftig och smakrik lammstek marinerad med vitlök, chili, citron och tomatpuré för en härligt kryddig smak. Jag har alltid sagt att jag inte gillar lammkött – men det ändrades efter min resa till Oman. I höstas reste jag dit och fick smaka den absolut godaste lammrätten. Det inspirerade mig att laga det själv, med min egen touch! 4-6 port 15 min + 4-5 tim INGREDIENSER   ca 3 kg lammstek med ben  Marinader: 1 gul lök  1 chilifrukt  ½ dl olivolja  4 vitlöksklyftor, hackade ca 20 g  färsk persilja  saft av 1 citron 1,5 msk grillkrydda  1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 dl tomatpure  Saffransris: 3 dl basmatiris 4 dl vatten 2 msk smör 1 msk raps eller solrosolja 1,5  tsk  salt 0,5 g saffran 2 msk varmt vatten (för att lösa upp saffran) 2 msk smör (för att pensla riset vid servering) Till resvering:  Friterad gul lök Nötter  Torkad tranbär  GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 150 grader. Mixa eller finhacka lök, chili, vitlök och persilja. Blanda med olivolja, citronsaft, grillkrydda, salt, peppar och tomatpuré till en jämn marinad. Putsa lamm och gör massa stick med en kniv.  Gnid in hela lammsteken med marinaden och låt den vila i minst 1-2  timmar (gärna över natten) i kylen. Lägg lammsteken i ugnsform och täck med folie. Tillaga i ugnen i 4-5 timmar.  Ta bort folien de sista 30 minuterna för en fin yta. Den är klar när köttet är mört och går i sär.  Låt köttet  vila i 15-20  minuter innan du skär upp den. Safransris: Skölj riset i kallt vatten flera gånger för att få bort överflödig stärkelse. (Detta hjälper riset att bli löst och inte klibbigt).  Mortla saffranet med lite socker i en mortel för att frigöra smaken. Tillsätt 2 msk varmt vatten och låt saffranet dra i ca 10–15 minuter. Detta ger en fin, intensiv färg och smak till riset.  Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt och  riset.  Koka riset på medelhög värme i 7-8 minuter tills det är halvkokt (al dente). Det ska vara lite mjukt men inte helt genomkokt. Häll av riset i ett durkslag och spola det med kallt vatten för att stoppa kokningen. Låt det rinna av ordentligt. Smält smör och olja i en stor kastrull på medelvärme. Lägg riset i grytan, men låt det vara i högar eller “pyramidformat” så att ångan kan cirkulera. Det hjälper till att hålla riset löst.  Ta ca 2 dl av det riset och blanda med  saffransvattnet  och häll över riset jämnt, så att det får en fin gul färg. Täck grytan med ett lock och täck locket med en ren kökshandduk (så att ångan stannar kvar).  Låt riset ångkoka på låg värme i 30  minuter. Detta gör att riset blir riktigt mjukt och fluffigt. När riset är klart, ta bort locket och försiktigt fluffa upp  riset  med en gaffe Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
Lepinja-bröd
BRÖD

Lepinja-bröd

Lepinja-bröd JANUARI 08, 2022 Lepinja är ett mjukt och luftigt bröd från Balkan som serveras oftst  med ćevapčići eller “pljeskavica”, men det passar till det mesta. Dela brödet i mitten och fyll det med det du tycker är gott. 6-7 st 2 tim INGREDIENSER 30 g färsk jäst 1/2 dl matolja 1 msk socker 2,5 dl fingervarmt vatten 2,5 dl fingervarmt mjölk 10-11 dl vetemjöl 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Lös upp jästen med degvätska. Blanda ner socker, olja och helft av vetemjölet. 2. Arbeta degen i en bakmaskin eller för hand. 3. Tillsätt salt och resten av mjölet, lite åt gången sluta när degen känns fortfarande lite kladdig. Degen ska knådas i ca 10 min i bakmaskin, lite länge om du baka degen för hand eller tills degen börjar släppa från bunkens kanter. ( Tänk på att inte överdosering med mjöl, hellre för lite mjöl än för mycket, överdosering av mjöl ger torr bröd). 4. Ta lite olja på händer gnugga runt degen. Täckt bunke med plastfolie och låt jäsa i 50-60 minuter. 5. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela till 6-7 st lika stora delar. 6. Forma till bollar. Platta ut med med händerna till runda kakor. Gör några rutor (mönster) på brödets ovanpå med en kniv. Lägg bröden på en bakplåt med en bra marginal i mellan. Strö över lite extra mjöl påt och låt jäsa 30-40 minuter. 7. Sätt ugnen på 225 grader (se till att ugnen är riktigt varm innan brödet ska gräddas). 8. Grädda i ca 12-14 minuter. Låt dem svalna på plåten med en bakduk. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofias Kök (@zofias_kok) # Zofias Kök, balkan mat, #Pljeskavica Tzatziki Nougat cheesecake Içli köfte Pannkakor på Balkas Instagram Facebook Youtube Recept som kommer få dig lyckas i köket. 

Recept »
Baklava cheesecake
CHEESECAKE

Baklava cheesecake

5 mars 2025 Baklava cheesecake med pistagekräm. Baklava cheesecake med pistagekräm – magiskt gott! En krämig cheesecake med frasigt filodegstäcke, söt honung och smakrik pistagekräm. En perfekt blandning av mjukt och knaprigt, sött och nötigt. Enkel att göra och imponerande att bjuda på.      18 port 45 min INGREDIENSER 10 st filodegsark 100 g smält smör   Fyllning: 3 dl mixade nötter (valnötter, mandel och pistaschnötter) 1 tsk malen kardemumma ½ dl ljus sirap eller flytande honung   Pistagekräm: 2,5 dl vispgrädde 150 g färskost 100 g pistagekräm GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader. Fyllningen: Rosta nötter i en torr stekpanna till dem. Hacka nötterna grovt eller mixa dem till önskad konsistens (fint eller lite grövre). Blanda nötterna med kardemumma och sirap tills allt är väl blandat. Ta fram filodegsarken och håll dem täckta med en fuktig handduk för att undvika att de torkar. Pensla ett ark i taget med smält smör och lägg i formen. Upprepa tills du har 5 st av arken.Dela senad i 9 dela ( fyrkantiga).  Lägg varje  del i en muffinsform. Pensla med smör.  Grädda i ca 15-18 min eller tills ytan är gyllene och krispig. Låt sedan svalna helt.  Fördela nötblandningen jämnt över filodeg -skålar.  Cheesecake -fyllning: Vispa grädden, färskosten, vaniljsocker tills den blir fluffig och krämig. Tillsätt pistagekrämen och vispa lite tills den är slät kräm. Fyll sedan smördegs-skålar ( enklaste att använda en spritspåse) och toppa med hackade pistaschnötter och ätbara torkade blommor.  Servera dem tillsammans med en klick av pistagekrämen och eventuellt lite hackade pistaschnötter på toppen för extra dekoration. Tips: Om du vill ha en sötare touch kan du ringla lite honung eller sirap innan servering! Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
kardemummakaka
MJUKA KAKOR

 Mjuk semmelkaka

1 mars 2025 Mjuk semmelkaka   Snabb semmelkaka – Lätt recept för enkelt fika. På tisdag är det semmeldagen, så varför inte baka något enkelt som ändå har den ljuvliga smaken av en semla? Perfekt för en snabb och otroligt god fikastund om man inte har tid att baka semlor.  9 port 45 min INGREDIENSER 150 g smör, rumsvarm 2 ½ dl strösocker 3 ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 dl filmjölk 2 tsk kardemummakärnor, mortlade 1 dl mandelspån, till toppning   Till servering: 3 dl vispgrädde 100 g mandelmassa 3-4 msk mjölk eller grädde att speeda upp mandelmassa    GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 175 grader under och över värmen. Klä en rektangulär bakplåt 20×30 eller rund bakform (ca 22–24 cm i diameter). Vispa socker och det rumstempererade smöret till en fluffig konsistens. Vispa ner äggen tills smeten är jämn. Blanda torra ingredienser. Vetemjöl, bakpulver och mortlade kardemummakärnor i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten, samt med filmjölken. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills kakan är gyllene och en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna innan servering. Riv mandelmassan och blanda med en skvätt grädden så den blir krämig. Skär kakan i rutor. Klicka lite mandelmassa på varje ruta och vispas grädde. Strö över lite florsocker och mortlade kardemummakärnor. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »
198607302802
DESSERTER

Jordgubbstiramisu

12 feb 2025 Jordgubbstiramisu i glas med smak av mojito   En fräsch och fantastiskt gott  dessert med smak av jordgubbar, lime och mynta – klar på bara 10 minuter!  6 port 15 min INGREDIENSER   8-12  st savoiardikex Saften av 1 citron ½ dl vatten Färskostkräm: 200 g färskost eller mascarpone 2,5 dl vispgrädde 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker Marinerade jordgubbar: 250 g färska jordgubbar Några blad mynta Rivet skal och saft av 1 lime GÖR SÅ HÄR   Vispa ihop färskost/mascarpone, grädde, florsocker och vaniljsocker tills du får en luftig och krämig konsistens. Skär jordgubbarna i skivor eller små bitar. Hacka myntabladen fint. Blanda jordgubbar, mynta och limesaft i en skål. Låt stå och dra medan du förbereder resten. Blanda citronsaft och vatten i en skål. Doppa snabbt varje savoiardikex i vätskan, men se till att de inte blir för blöta. Montera desserten: Lägg ett lager av de doppade kexen i botten av varje glas. Täck med ett lager färskostkräm och avsluta med de marinerade jordgubbarna.Servera direkt eller låt stå i kylen en stund för en ännu godare smak. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Zofia Selimi (@zofias_kok) MER RECEPT

Recept »

# Zofias Kök, asiatisk mat, Orange chicken Asiatisk apelsinkyckling, en riktigt smarrigt rätt med mycket smak apelsin och lite hetta. 

Recept som kommer få dig lyckas i köket.