En riktigt god potatissallad med med syrlig dressing.
Bra att ha med i en buffé, som grilltillbehör eller bara äta det till en enkel lunch.
4
15 Min
INGREDIENSER:
800 g färska eller delikatess potatis
1 röd lökar
0,5 dl olivolja
1 msk röd vinäger
Pressad citron saft av 0,5 citron
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk grön pesto
ca 1/2 dl finhackad färska örter, som dill & gräslök
Gör så här:
Skölj potatisen och koka potatisen i saltat vatten.
Skala och hacka eller skiva löken.
Dressing: Finhacka dillen och gräslök. Blanda sedan alla ingredienserna till en dressing.
Sila potatis och skölj med kallt vatten. Skiva potatisen och lägg den i en serveringsfat/ skål, tillsätt löken och häll dressingen över och blanda. Låt salladen stå i kylen en stund.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.