Lättbakat kokostårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar. Och bästa av allt är det också helt glutenfri.
8-10 bitar
40-60 min
INGREDIENSER
Botten:
3 äggvitor
1 dl strösocker
4 dl kokosflingor
1 nypa salt
50 g smör, smält
Vaniljkräm:
3 dl mjölk
3 st äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk maizena (majsstärkelse)
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
30 g smör
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Färska jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form 22-24 cm diameter med bakplåtspapper.
Vispa äggvita till ett skum men en nypa salt. Tillsätt socker och fortsätt vispa till ett fast skum.Tillsätt strösockret lite i taget, fortsätt vispa till en blank och fast maräng.
Blanda ner kokosflingor och smält smör. Vänd försiktig ihop allt.
Klicka ut smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Låt sedan svalna en stund i formen.
Vaniljkräm: Koka upp mjölken i en kastrull.
Vispa äggulor, vaniljpasta maizena och socker i en bunke.
Häll mjölken över äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka på låg värmen under konstant vispning tills det tjocknar.
Ta bort krämen från plattan och vispa ner smöret.
Häll över krämen i en värmetålig skål, täck över plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
Vispa upp grädde tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
Montera upp tårtan: Lägg botten en serveringsfat. Bre ett lager med vaniljkräm. Spritsa grädden i önskad mönster
Garnera med färska jordgubbe och bär dekorera tårta med. Ställ i kylen en stund innan servering.