Spenat paj med fetaost, jalapeños-och västerbottensost

JANUARI 15, 2022

Spenat paj med fetaost, jalapeños och västerbottensost. Frasigt pajskal och en krämig ostfyllning och jalapeños ger en härlig hetta som påminner mig lite och chili cheese. 

Jag har gjort egen pajdeg men det går lika bra med färdigköpt som finns i kyldisken.

Till 25-30 st bullar.

60-90 Min

INGREDIENSER

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 1 tsk salt
  • 3-4 msk kallt vatten

Pajfyllning:

  • 1 gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Salt & peppar
  • 200 g fetaost, gärna en krämig sort
  • 150 g färsk babyspenat eller tinad fryst 
  • Ca 3 dl riven ost, jag har använt västerbottenost
  • 2 ägg
  • 1 dl inlagda jalapeños
  • 2 dl Creme fraiche

GÖR SÅ HÄR

  1. Pajskal: Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en rund platta och tryck ut den i en pajform 24 cm i diameter.
  2. Nagga med en gaffel och ställ i kylskåpet ca 10 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader
  4. Täck aluminiumfolie remsa runt kanten för att inte pajkanter ta färg snabbt. Förgrädda pajskalet ca 7-10 minuter.
  5. Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en stekpanna med olja några min.
  6. Hacka spenaten lite grovt och lägg i en bunke. Blanda ner löken, jalapeños och fetaost. Salt & peppar. Vispa ägg och Creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ta ut pajskalet och ta bort aluminiumfolie remsor.
  8. Fördela spenat-blandningen. Häll över äggsmeten. Fördela osten och grädda i nedre delen av ugnen, ca 20-25 minuter, tills pajen och osten fått färg.

ANONNS:

Recept som kommer få dig lyckas i köket.