Medenjaci kolaci är i smak som pepparkakor med lite mjukare konsistens. Det är en gammalt recept som baka under jul och nyår i Balkan. Galet goda kakor och enkla att baka.
ANNONS:
20 st
30 Min
INGREDIENSER
2 dl strösocker
25 g smör
1 dl hett vatten
1 tsk mald ingefära
1 msk mald kanel
2 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
4-5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk citronsaft
1 tsk bikarbonat
GLASYREN
1 äggvita
1 msk citronsaft
1 dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ungen på 175 grader.
2. Smält 2 msk av strösocker i en kastrull och låt smälta på medelvärme. När sockret börjar bli brunt i färgen häll ner hett vatten och låt sockret löses upp.
3. Tillsätt resten av strösocker, smöret och blanda ner samtliga kryddor förutom bikarbonat. Låt små puttra i ca 2 min.
4. Dra bort kastrullen från värmen. Blanda ner mjölet litet åt gången och arbeta snabbt in det (med en träslev). Tillsätt ägget. Rör ut bikarbonat med citronsaft och häll ner i degen. Degen ska vara lite kladdig men formbar.
5. Dela degen i ca 20 bitar och rulla dem till små bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt kallna.
GLASYREN
7.Vispa ihop alla ingredienser tills du får en slät och fin glasyr. Pensla sedan kakor och låt torka på en bakplåtspapper i rumstemperatur. Förvara kakor i en förslutning burk.