Raffaello tårta

5 Dec 2021

Raffaello-tårta med vit chokladmousse, kokos och mandlar skulle definitivt vara en smakupplevelse som liknar de populära Raffaello-bollarna. Kombinationen av vit choklad, kokos och mandlar ger en krämig och nötig smak som är svår att motstå smälter i munnen. 



10-12bitar

2 tim

INGREDIENSER

Botten:

  • 6 st stora ägg 
  • 100 g sötmandel eller 2 dl mandelmjöl 
  • 1 nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 2  dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g vit choklad
  • 1 dl sötad kondenserad mjölk
  • 300 g färskost ( philadelphiaost naturell) 
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 dl vispgrädde (40%)
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl sötmandel ( grovhackad)
  • ca 1,5 dl kokosmjölk eller mjölk  att pensla tårtbottnar

Chokladganache:

  • 1 dl vispgrädde 
  • 150 g vit choklad

Garnering:

  • ca 100 g kokosflingor 
  • 12 st raffaello bollar 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2.  Fodra en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Rosta mandlar i en torr pannan och låt svalt en stund. Mala sedan mandeln i en matberedare.
  4.  Separera äggulor och äggvitorna.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite åt gången. Vispa tills du får en blank maräng.
  6. Vispa äggula lite lätt i en skål och blanda ner i marängen. 
  7. Tillsätt malda mandlar, vetemjölet och vänd försiktigt till en klumpfri och jämn smet. 
  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20- 25 minuter. (öppna inte ugnsluckan under tiden kakan gräddas ). Kontrollera med provsticka om kakan är helt torr. Låt svalna helt innan du delar den i tre delar.
  9. Fyllning: Grovhacka chokladen och smält i vattenbad (i en bunke över en kastrull med lite kokande vatten) tillsammans med kondenserad mjölken. Låt sedan svalna helt.
  10. Vispa färskost med vaniljsocker. Tillsätt det smälta chokladen under  vispningen, vispa till en slät och fin kräm, slutligen blanda ner kokosflingor och rör om allt.
  11. Vispa grädde i en annan bunke till en fast konsistens (viktigt att du vispa grädden kanska fast). Vänd sedan försiktigt  det vispade grädden med färskost -smeten, lite åt gången (se video).
  12. Montera tårtan: ​​Dela tårtbotten i 3 delar. Klipp 4 st små bakplåtspapper och lägg runt på ett  tårtfat som tårta ska monteras i för att slippa kladd.
  13. Lägg första botten och pensla med lite kokosmjölk. Bred på ett lager med fyllning, lägg på nästa gör samma sak, strö över lite grovhackade mandlar. Lägg på den sista botten och bred på fyllningen ovanpå och runt om hela tårtan. Ställ tårta i kylen i minst 2 timmar för att stelna.
  14. Chokladganache: Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde i en kastrull och häll över chokladen, rör om tills all choklad är smält.
  15. Häll över chokladganachen på tårtan och jämna ut med en matsked eller palett.
  16. Täck med kokosflingor, runt hela tårtan. Dekorera med raffaellobollar.
    Tårtan smakar som bäst när den har stått i kylen 1-2 dagar.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.