Fantastiskt god frukostbröd i långpanna, mjuka med knapriga havregrynen på toppen. Dessutom är en lättbakat bröd som du inte behöver knådas länge.
1 plåt
1,5 h
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk flytande honung
1 msk salt
5 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Häll i vatten och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av vatten, honung, salt, rågsikt och vetemjöl.
Rör om med en treslev tills degen går ihop, knåda sedan lite lätt, degen ska vara lite kladdig. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie och låt jäsa ca 30 minuter.
Klä en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Släpp upp degen direkt i långpanna och platta ut degen och strö över generös med mjöl. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär degen i önskade stora rutor, jag har använt en degskrapa. Mjöla emellanåt degskrapa så det inte fastnar deg. Strö över lite havregryn eller mjöl.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-18 minuter. Låt brödet svalna på galler.
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.