Äggfri kladdkaka med chokladganache

AUGUSTI 24, 2021

Det här receptet på kladdkakan är helt fantastiskt gott för dig som vill baka äggfritt.

Kladdkakan i sig är helt vegansk, men inte chokladganachen. Vill man baka kakan helt vegansk byt ut mot växtbaserade/mjölkfri alternativet eller servera kaka utan chokladganachen som en vanlig kladdkaka med vaniljglass.

8-10 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

  • ca dl 2 dl kikärtsspad (av 1 pack 380 g)
  • 1 dl socker 
  • 1 nypa salt 
  • 2 dl vetemjöl 
  • ½ dl kakao 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • ½ raps eller solrosolja 
  • ½ dl bryggkaffe eller kokvatten
  • 100 g mörk choklad

Chokladganache:

  • 150 g mörk eller ljus choklad 
  • 1 dl vispgrädde 
  • ca 25 g smör 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Klä en springform 20 ca i diameter med bakplåtspapper.  
  3. Mät upp kikärtsspad i en bunke. Vispa tills den bli skummig med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa ca 5 minuter eller tills du får en fast marängsmet.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna. Tillsätt olja, kaffe och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Bryt chokladen i bitar och tryck ner i smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna en lite stund. Ställ sedan i kylen ca 5-10 minuter för att stelna.
  7. Chokladganache: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden i en kastrull och rör ner chokladen. Ta av kastrullen från plattan och rör tills chokladen är smält. Tillsätt smöret rör om. Låt sedan svalna.
  8. Häll chokladganache över kakan och ställ tillbaka i kylen ca 10-15 minuter för att garnachen ska stelna.
  9. Servera med lättvispad grädde och bär.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.