Fantastiskt goda kanelbullar i långpannan som gräddas i kolasåsen och valnötter.
Jag har använd en långpanna 25×30 men går bra med vilken form som helst.
26 st Stora bullar
60 Min
Ingredienser:
25 g färsk jäst
3 dl mjölk, rumstempererat
1 ägg
½ dl strösocker
8-9 dl vetemjöl special
1 tsk kardemumma mald
100 g smör, rumstempererat
Fyllning:
1 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
1 msk majsstärkelse
2 msk kanel malen
Recept till kolasås 2 dl hackade valnötter
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke med degvätska. Tillsätt sedan ägg, kardemumma och socker.
Blanda i vetemjöl, lite åt gången och arbeta degen, för hand eller i hushållsassistent. Tillsätt det mjuka smöret och arbeta in i degen. Fortsätt sedan att knåda tills du får en elastiskt och fin den.
Ta upp degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
Fyllningen: Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen (viktig att smöret är riktigt mjuk).
Kolasås: Koka gärna kolasåsen innan du baka ut bullar. Det går även jättebra att använda färdig kolasås i tub.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×60 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle från den långsidan och skär 15 bitar ca 2-3 cm tjocka.
Häll kolan i formen. Grovhacka nötter och strö över. Lägg bullarna i en formen ca 25×30 cm. Låt jäsa under duk, ca 40-50 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 20-25 minuter, eller tills dem har fått härlig gyllenbrun färg.
Ta ut och låt svalna. Vänd sedan upp och ned på bricka med bakplåtspappret och lossa bullarna.