Chokladtryffel & hasselnötspaj

MARS 28, 2021

Chokladtryffelpaj med rostade hasselnötter, serveras med italiensk maräng eller lättvispad grädde. Den här pajen är helt vansinnig god! Gillar du kombinationen av mörk choklad och hasselnötter..då är denna pajen för dig.

Jag har använt en pajform med löstagbar botten 24 cm i diameter.

10-12 bitar

40-60 min

INGREDIENSER

Pajskal

  • 100 g smör
  • 2 pack Biscoff kex (250 g) eller ca 20 st digestivekex 
  • 2 msk farinsocker

Chokladtryffel:

  • 400 g mörk eller ljus choklad (jag har använt mörkt 56%)
  • 3 dl vispgrädde 
  • 1 msk kokosolja eller  ca 20 g smör
  • 200 g hasselnötter 
  • 2 tsk kokosolja

Maräng: 

  • 3 äggvitor
  • ½ dl  vatten  
  • 2  dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt  ugnen på 175 grader.
  2. Pajskal: Mixa kexen till fina smulor i en matberedare, tillsätt sockret. Smält smöret i mikro eller i en kastrull  och blanda ihop kexsmulor.
  3. Tryck ut kexsmulor i en pajformen, längs upp med kanten. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt.
  4. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna på medel värmen. Lägg nötterna i en kökshandduk och krama om nötterna och rör om i handduken så att de resterande skal resterna lossnar från nötterna. Mixa nötterna i en matberedare eller mixer, ganska grovt. Tillsätt kokosolja och mixa lite till. Ställ åt sidan.
  5. Chokladtryffel: Hacka choklad i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål.
  6. Koka upp vispgrädde i en kastrull. Häll över den varma grädden över  chokladen och rör om tills all choklad är smält. Tillsätt sedan kokosoljan och rör tills allt har smält. 
  7. Häll hälften av chokladtryffel i pajskalet och strö över dem malda nötter. Häll över resten av chokladtryffel och ställ i kylen för att stelna.
  8. Italiensk: Koka upp vatten och socker i en kastrull tills alla sockerkristaller är smälta ( har du en termometer- när temperature når ca 115 grader). 
  9. Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Häll ner sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle och vispa samtidigt. Fortsätt att vispa på max hastighet tills marängen har svalnat.
  10. Fördela eller spritsa marängen över pajen och bränn av den med en gasbrännare, gärna innan serveringen.
    Förvara pajen i kylen.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.