Mandeltårta med vaniljsmörkräm. Jag har experimenterat fram till dess att jag blev helt nöjd med både smaker och konsistens, och jag kan med glädje konstatera att jag är mer än nöjd! Den är otroligt god, och det bästa av allt är att tårtan är helt glutenfri. Självklart blev jag inspirerad av den köpta “Almondy mandeltårta”, men den här är faktiskt ännu godare. Den smakar som bäst när den har fått stå en dag i kylen.
Botten:
4 äggvitor
1 nypa salt
3 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
Vaniljsmörkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g smör, rumstempererat
Garnering:
cirka 100 g mandelspån
1. Placera två lika stora formringar, cirka 20 cm i diameter, på en plåt täckt med bakplåtspapper (se bild nedan).
2. Förvärm ugnen till 180 grader.
3. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det börjar bli skum. Tillsätt sockret försiktigt och fortsätt vispa tills det bildar en blank och hård maräng.
4. Vänd ner den malda mandeln och rör försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn. Bred ut smeten jämnt i två formar.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
6. Vaniljsmörkräm: Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Koka upp på låg värme (2-3:a) under konstant vispning (får inte koka upp för snabbt). Vispa kraftigt tills krämen tjocknar.
7. Häll över krämen i en skål och täck med plastfolie. Låt den svalna helt i rumstemperatur.
8. Vispa det rumstempererade smöret tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt sedan vaniljkrämen under vispningen, lite åt gången. Vispa länge tills du får en riktigt slät kräm.
9. Rosta mandelspån i en torr stekpanna på låg värme. Låt sedan svalna.
10. Montering:
11. Placera en botten på ett serveringsfat och bred ut hälften av smörkrämen jämnt. Lägg på nästa botten och spackla med resten av smörkrämen. Garnera tårtan med rostade mandelspån över hela. Ställ tårtan i kylen i cirka 1 timme innan den serveras.
Det går utmärkt att frysa in.