Chokladmousse

FEBRUARI 11, 2021

Fluffig, len och krämig chokladmousse som du gör på mindre än 20 minuter.

6 port

20 min

INGREDIENSER

  • 3 äggulor + äggvitor
  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 150 g mörk choklad 70% eller ljust chokladGarnering:
  • 2 dl vispgrädde
  •  Hallon
  • Riven choklad

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Hacka chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret över vattenbad eller micro. Rör hela tiden tills choklad är smält. Ta bort från värmen och svalna.
  2. Separera äggvitan från äggulan.

     Lägg äggulor i en värmetålig skål med 1/2 dl av socker och vaniljextrakt. Sätt skålen i vattenbad, och vispa hela tiden  tills alla sockerkristaller har smällt (känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält). Lägg sedan åt sidan.

  3.  Häll sedan i den smälta chokladen i äggblandningen och rör ihop allt.

  4.  Vispa ihop äggvitorna med salt. Vispa ett skum börjar, tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa till en fluffig maräng.

  5. Vänd ner marängen i chokladsmeten lite i taget. Vänd försiktigt med hjälp av en slickepott. Fyll sedan portionsglas och ställ i kylen. Låt moussen ställa 1-2 timmar. Server med lättvispad grädde och hallon.

    Ta  gärna fram moussen ca 20 minuter innan servering. 

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.