Magiskt god vitlöksbröd! Passar perfekt att servera till soppa eller till en sallad.
2 st bröd
1,5 h
Ingredienser:
12-13 dl vetemjöl
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olja
1 tsk honung
Fyllning:
Ca 1/2 dl finhackad färska eller frysta örter som basilika, persilja och oregano
100 g smör, rumstempererat
3-4 vitlöksklyftor, pressad
Ca 1 dl västerbottensost eller hushållsost
Gör så här:
Rör ut jäst i vatten. Lägg i salt och rör ner honung och olja.
Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen tills allt går ihop. Arbeta resten av mjölet och knåda degen i en bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter.
Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Fyllning: Pressa eller riv vitlök. Finhacka örter och blanda ner dem mjuka smöret. Rör ihop allt.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar.
Kavla ut till en rektangel ca 35×30 cm och bred på fyllningen jämt. Riv över osten.
Skär ca 4-5 cm breda remsor (se videon). Lägg remsor på vandra. Dela sedan i mitten och gör som en fläta. Lägg över i en bakform 1,5 l kläd med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, beror på hur varm du har i ditt kök.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 18-20 minuter. Låt brödet svalna i formen.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.