Minibaguetter som på bageri. Ni kanske märkte att jag älskar hembakat bröd i alla dessa former. Att baka egna knapriga och fantastisk goda baguetter behöver det inte vara så svårt, i min korta video visa hur jag formar dessa minibaguetter!
10 st minibaguetter
60 Min
Ingredienser:
12-13 dl vetemjöl special
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk matolja
1 tsk salt
1 tsk honung
Gör så här:
Rör ut jäst i vatten. Lägg i salt och rör ner honung och olja.
Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen tills allt går ihop. Arbeta resten av mjölet och knåda degen i en bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas elastisk och släppa helt från bunkens kanter.
Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 1o lika stora och rulla varje del till en rund och bulle. Låt dem vila 5 minuter.
Plattat ut lite lätt och vik mot dig 2-3, se till att fästa ihop degen ordentligt så att inte få in luft i baguette (se video).
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, beror på hur varm du har i ditt kök.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör en snitts i mitten av brödet (snitten görs före gräddningen och efter jäsningen). Strö generös med mjöl över brödet. Lägg samtidigt några isbitar längst ner på ugnen och stäng snabbt så att det blir ånga i ugnen när bröden gräddans (ångan gör att brödet får en fin skorpan blir hård).
Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter eller tills den får en gyllenbrun färg. Låt brödet svalna på plåten utan bakduk.
Njut medan brädet är fortfarande varm.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.