Smördegs frallor så frasiga, och otrolig goda. Jag tycker verkligen att ni ska testa dessa frallor, riktigt goda!
14 frallor
1,5 h
Ingredienser:
13-14 dl vetemjöl special
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarm
1 msk ättiksprit
1 ägg
1 msk flytande honung eller strösocker
2 tsk salt
Till utbakning:
200 g smör, rumstempererat
1 ägg till pensling
Vallmofrö
Sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med en del av degvätskan. Häll i resten av degvätskan, blanda ner ägg, ättika, salt och honung.
Tillsätt hälften av mjölet och kör i en bakmaskin eller för hand, tills allt har gått ihop.
Arbeta ner resten av mjölet (lite i taget) tills allt är iblandat. Arbeta degen kraftigt, minst 7 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Kör tills degen känns elastisk och smidigt.
Plasta in bunken och låt degen jäsa 40-50 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två lika delar. Kavla ut ca 30×40 cm. (se video).
Bred ut smöret i ett jämnt lager. Lägg på den andra delen och kavla ut lite lätt.
Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 14-15 delar och lägg bullar stående på plåten klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i cirka 50-60 minuter.
Värm upp ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö eller sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
Låt brödet svalna på plåten med en bakduk på och njut medan brödet är fortfarande varm.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.