Världens godaste smördegs frallor

JANUARI 08, 2022

Smördegs frallor så frasiga, och otrolig goda. Jag tycker verkligen att ni ska testa dessa frallor, riktigt goda!

14 frallor

1,5 h

Ingredienser:
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten,  fingervarm
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 ägg
  • 1 msk flytande honung eller strösocker
  • 2 tsk salt

Till utbakning:

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg till pensling
  • Vallmofrö
  • Sesamfrön
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med en del av degvätskan. Häll i resten av degvätskan, blanda ner ägg, ättika, salt och honung.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och kör i en bakmaskin eller för hand, tills allt har gått ihop.
  3. Arbeta ner resten av mjölet  (lite i taget) tills allt är iblandat. Arbeta degen kraftigt, minst 7 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Kör  tills degen känns elastisk och smidigt.
  4. Plasta in bunken och låt degen jäsa 40-50 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två lika delar. Kavla ut ca 30×40 cm. (se video).
  6. Bred ut smöret i ett jämnt lager. Lägg på den andra delen och kavla ut lite lätt.
  7. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 14-15 delar och lägg  bullar stående på plåten klädd med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa under bakduk i cirka 50-60 minuter.
  9. Värm upp ugnen på 225 grader.
  10. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö eller sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
  11. Låt brödet svalna på plåten med en bakduk på och njut medan brödet är fortfarande varm.

ANNONS:​

INGREDIENSER

GÖR SÅ HÄR

Recept som kommer få dig lyckas i köket.