Kladdkaka med chokladganache

JANUARI 08, 2021

En underbar kladdig lite seg chokladkaka täckt med chokladganache toppad med hallon och flingsalt.

8-10 bitar

25-30 min

INGREDIENSER

  • 200 g smör
  •  3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mörk choklad, 70%
  • 1 nypa salt

    Chokladganache:
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad
  • 25 g smör
  • 2 mak ljus sirap

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en springform 24 cm i diameter, både botten och sidorna av formen med bakplåtspapper.
  3. Hacka chokladen i mindre bidar. Smält smöret i en kastrull. Stäng av plattan och lägg i chokladen, rör om tills allt är smält. Ställ åt och låt svalna.
  4. Blanda ihop dem torra ingredienser i en bunke.
  5. Rör ihop ägg, socker och sirap i en annan bunke lite lätt (vispa inte för länge så du inte släpper in luft i smeten).
  6. Vänd ner de torra ingredienserHäll i chokladblandningen. Rör ihop till en klumpfri och jämnt smet.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. När kanterna börjar bli genomgräddade då är kakan klar, och i mitten mjukare när du ska ”skaka” på formen så ska den fortfarande dallra lite.
  8. Ställ in formen i kylskåpet ca 30-45 minuter så att kakan sätter sig.
  9. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull.
  10. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i den varma grädde.
  11. Tillsätt smöret och sirap och rör tills smöret är smält.  (Om choklad-smeten skulle vara för kall kan man värma på lite försiktigt på svag värmen).
  12. Bred ut ganachen ovanpå kladdkaka och ställa tillbaka i kylen.
  13. Garnera med hallon och flingsalt.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.