En underbar kladdig lite seg chokladkaka täckt med chokladganache toppad med hallon och flingsalt.
8-10 bitar
25-30 min
INGREDIENSER
200 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
150 g mörk choklad, 70%
1 nypa salt
Chokladganache:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g smör
2 mak ljus sirap
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en springform 24 cm i diameter, både botten och sidorna av formen med bakplåtspapper.
Hacka chokladen i mindre bidar. Smält smöret i en kastrull. Stäng av plattan och lägg i chokladen, rör om tills allt är smält. Ställ åt och låt svalna.
Blanda ihop dem torra ingredienser i en bunke.
Rör ihop ägg, socker och sirap i en annan bunke lite lätt (vispa inte för länge så du inte släpper in luft i smeten).
Vänd ner de torra ingredienserHäll i chokladblandningen. Rör ihop till en klumpfri och jämnt smet.
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. När kanterna börjar bli genomgräddade då är kakan klar, och i mitten mjukare när du ska ”skaka” på formen så ska den fortfarande dallra lite.
Ställ in formen i kylskåpet ca 30-45 minuter så att kakan sätter sig.
Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull.
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i den varma grädde.
Tillsätt smöret och sirap och rör tills smöret är smält. (Om choklad-smeten skulle vara för kall kan man värma på lite försiktigt på svag värmen).
Bred ut ganachen ovanpå kladdkaka och ställa tillbaka i kylen.