Nattjäst bröd är både lyxig och praktiskt, det bara att röra ihop en deg på kvällen och baka ut på morgonen. Och bröden får också en härlig surdeg känsla eftersom degen fått jäsa i kylen över natten.
1 Limpa
1 tim + 8-10 tim jäsning
4 dl kallt vatten
10 g färsk jäst
2 msk honung eller sirap
2-3 msk olivolja
8 vetemjöl special
2 tsk salt
Gör så här:
På kvällen: Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung och olja och rör om. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Degen behöver inte knådas utan rör ihop med en träslev tills degen går ihop, degen ska vara lite kladdig (använd mera mjöl vid utbakning). Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen för att jäsa över natten.
På morgonen: Ta upp degen på en mjölad bänk och vik sedan den två gånger över sig själv (gör som ett paket), ställ sedan degen på en mjölad bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur ca 35-40 min.
Förvärm ugnen på 250 grader. Ställ in grytan med lock på i ugnen och låt den bli riktigt varm.
Ta ut och lägg försiktigt brödet ner i den heta grytan tillsammans bakplåtspapper. Sätt på locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
Efter 30 minuter tar av locken, sänk värmen till 225 grader och låt brödet gräddas utan lock ytterligare ca 20-25 minuter eller tills den har fått en fin färg. Låt brödet svalna utan bakduk i grytan en stund.
ANNONS:
INGREDIENSER
400 g färsk filodeg
220 smör
220 smör
SIRAP
3 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Citronsaft av 1/2 citron + skal
1 kanelstång
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING
Ca 3 dl finhackade valnötter
GÖR SÅ HÄR
1.Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan koka på svag värme 5-7 minuter.
2. Smäll smöret i en kastrull och låt svalna.
3. Finhacka nötterna eller mixa i en blandare.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg filodegen ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över.
6. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 3 stycken filodegs-ark på varandra.
7. Lägg nötter längst ut på filodeg kanten längs långsidan och rulla ihop med hjälpa av en pinne. Krama sedan rullen med två händer och skrynkla ihop (se video).
8. Upprepa med resterande ark och fyllningen.
8. Pensla med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills de är gyllene.
9. Ta ut baklavan, häll över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna.
10. Låt gärna stå 10-12 tim eller över natten innan baklava serveras.