Hur härligt är inte det att känna doften av nygräddad bröd på morgonen? Ett riktigt gott och enkel bröd som inte behöver så mycket ansträngning eller att knåda. Slänt ihop en deg innan du går och lägger dig och ställ den in i kylen.
8 St frallor
1,5 h
Ingredienser:
20 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 msk salt
2 mak olivolja eller matolja
9,5-10 dl vetemjöl special, eller annat sort funka bra
Gör så här:
Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen upplös. Häll i salt och honung och olja.
Tillsätt sedan lite mjöl åt gången. Blanda om med en stor träslev, utan att du behöver knåda och degen ska vara lite kladdig. Ringla över lite olja, plasta in bunke med plastfolie in i och ställ in i kylen över natten.
På morgonen: Värn upp ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan vik degen mot dig 2x till en rektangel ca 2 cm tjock och skär till ca 8 st. eller så stora bitar du önskar. Lägg över på plåten kläd med bakplåtspapper ( strö på även mjöl på bakplåtspapper) strö sedan över lite mjöl eller mannagryn på frallor och skär eller klipp en snitt i mitten.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 18-20 minuter, eller tills bröden fått en gyllenbrun färg. Släng in två st. isbitar i botten av ugnen när du sätter in bröden. ( is använder man för att få en saftig bröd och brödet får en härlig skorpa) . Låt svalna på plåten. Njut medan brödet är fortfarande varm och härlig.