Lyxig chokladmousse

DECEMBER 17, 2020

Fluffig, len och krämig chokladmousse som du gör på mindre än 20 minuter.

Ta  gärna fram moussen ca 20-30 min innan servering.

6 port

60 min

INGREDIENSER

  • 3 äggulor + äggvitan
  • 100 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt (kan bytas mot 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 150 g mörk choklad 70%Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  •  Hallon
  • Blad mynta
  • Riven choklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Hacka chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret över vattenbad. Rör hela tiden tills all choklad är smält. Ta bort från värmen och svalna.
  2.  Separera äggula och äggvita.
  3. Lägg äggulor i en värmetålig skål med 1/2 dl av socker och vaniljextrakt. Sätt skålen i vattenbad, och vispa hela tiden tills alla sockerkristaller har smällt (känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält). Lägg sedan åt sidan.
  4.  Häll sedan i den smälta chokladen i äggula blandningen och rör ihop allt.
  5.  Vispa ihop äggvitorna med en salt. Börja först vispa på låg hastighet och öka hastigheten vispandet när ett skum börjar, tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa till en fluffig maräng.
  6. Vänd ner marängen i chokladsmeten lite i taget. Rör försiktigt, för att moussen inte ska tappa sin fluffighet. Fyll sedan portionsglas och ställ i kylen. Låt moussen kallna 1-2 timmar. Server med lättvispad grädde och hallon.

ANNONS:​

Recept som kommer få dig lyckas i köket.