Fluffig, len och krämig chokladmousse som du gör på mindre än 20 minuter.
Ta gärna fram moussen ca 20-30 min innan servering.
6 port
60 min
INGREDIENSER
3 äggulor + äggvitan
100 g smör
1 tsk vaniljextrakt (kan bytas mot 2 tsk vaniljsocker)
1 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad 70%Garnering:
2 dl vispgrädde
Hallon
Blad mynta
Riven choklad
GÖR SÅ HÄR
Hacka chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret över vattenbad. Rör hela tiden tills all choklad är smält. Ta bort från värmen och svalna.
Separera äggula och äggvita.
Lägg äggulor i en värmetålig skål med 1/2 dl av socker och vaniljextrakt. Sätt skålen i vattenbad, och vispa hela tiden tills alla sockerkristaller har smällt (känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält). Lägg sedan åt sidan.
Häll sedan i den smälta chokladen i äggula blandningen och rör ihop allt.
Vispa ihop äggvitorna med en salt. Börja först vispa på låg hastighet och öka hastigheten vispandet när ett skum börjar, tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa till en fluffig maräng.
Vänd ner marängen i chokladsmeten lite i taget. Rör försiktigt, för att moussen inte ska tappa sin fluffighet. Fyll sedan portionsglas och ställ i kylen. Låt moussen kallna 1-2 timmar. Server med lättvispad grädde och hallon.