Doften av nybakade saffransbullar går inte att beskriva. Denna gång har jag bakat mina bullar i muffins-form, tycker dom blir så fina.
24 st
60 Min
Ingredienser:
5 dl mjölk
1 g saffran
30 g jäst
1,5 dl strösocker
Ca 12,5 dl vetemjöl special
125 g smör rumstemperatur
1 tsk salt
1 ägg
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g smör rumstemperatur
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Deg: Värm upp mjölken till fingervarm tillsammans med saffran.
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt ägg, salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta in mjölet i köksassistent ca 4-5 minuter.
Tillsätt smöret och arbeta in den. Tillsätt resten mjölet ( lite i taget ) Kör degen ytterligare 5 minuter, degen ska känns elastisk och släppa från bunken.
Låt jäsa i ca 30-35 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan med en rivjärn, tillsätt smöret och rör ihop till en slät fyllning. Låt det stå i rumstemperatur.
Baka ut bullar: Ta upp degen på en mjölad bord.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 2 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degen och vik sedan degen två gånger på längden och kavla ett par gången så du får en jämn deg. Skär i strimlor på ca 2,5 cm. Skär sedan tre lika remsor fast inte hela vägen (se video) fläta remsor och rulla ihop till en bulle. Lägg bullen på en smord muffinsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 minuter, beror på hur varm du har i ditt kök.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullas med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 12-14 minuter. Låt bullar svalna i formen. Pudra med florsocker innan serveringen.