Lyxiga saffransbullar fyllda med mandelmassa. Mandelmassan gör bullarna extra saftiga och man får en härlig smak av mandelmassa.
24 st
2 tim
INGREDIENSER
Deg:
5 dl mjölk ljummet
1 g saffran
30 g jäst
1,5 dl strösocker
1 ägg
12 -13 dl vetemjöl special
125 g smör, rumsvarmt
1 nypa salt
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
Deg: Värm upp mjölken till fingervarm tillsammans med saffran.
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt ägg, salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta in mjölet i köksassistent.
Tillsätt smöret och arbeta in den. Tillsätt resten av mjölet (lite åt gången). Kör degen i ca 10 minuter, tills den är elastisk och fin på ytan. Knåda lite länge om du baka degen för hand. Låt jäsa i ca 30-35 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan med en rivjärn, tillsätt smöret och rör ihop till en slät fyllning. Låt det stå i rumstemperatur.
Baka ut bullar: Ta upp degen på ett mjölkbord. Kavla ut degen till kvadrat. Bred ut fyllningen jämnt över dagen och vik degen på mitten. Skär ca. 2 cm breda remsor som du ”tvinnar” och snurrar ihop till bullar.
Lägg bullarna på en plåten klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under en duk ca 1 timme.
Värm upp ugnen på 200 grader.
Pensla bullar med uppvispat ägg och strö på mandelspån eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca. 12-13 minuter