Krämig kyckling- och potatisgratäng med soltorkade tomater, champinjoner och zucchini.
Den krämiga kyckling- och potatisgratängen med soltorkade tomater, champinjoner och zucchini är en fantastiskt god rätt som kombinerar olika smaker och texturer på ett läckert sätt. Den krämiga konsistensen av gratängen.
4 port
35 min
INGREDIENSER
1 kg mjölig potatis
Ca 1000 g Kycklinglårfilé eller kycklingfilé
50 g färska champinjoner
1 dl crème fraiche
1 gul lök
1 zucchini, lagom stor
2 st. kycklingbuljong
2-3 vitlöksklyftor1/2 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Färska rosmarin eller torra 1-2 tsk torkad timjan
8 st. körsbärstomater
Olivolja till stekning
Klick smör
GÖR SÅ HÄR
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skölj av och låt vattnet rinna av.
Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingen och bryn den i olja och en klick smör på högvärme tills de har fått färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna, zucchini i små skivor och finhacka löken, pressa vitlöken. Lägg i pannan/kastrull och fräs några minuter tills de mjuknar. Strimla soltorkade tomaterna lägg i.
Smula buljongen, tillsätt krossade, grädde, crème fraiche och vatten. Rör om, lägg tillbaka kycklingen så att allt blandas ihop och låt allt sjuda några minuter.
Smöra en ugnsform på ca. 30 x 20 cm, och fördela ut potatis, salta & peppra. Häll sedan allt i formen. Lägg på körsbärstomaterna, krydda med mera örter.
Gratinera i mitten av ugnen i ca. 40-45 minuter på 200 grader.