Fyllda paprikor med köttfärs och ris på Balkans vis. Lättlagad och otroligt gott! Passar perfekt till matlådor.
6-7 Proportioner
30 Min
INGREDIENSER
ca 500 g nötfärs
8 st röda paprikor
1,5 dl ris ( risottoris)
1 l kokt vatten
1 gul lök, finhackad
2 st tomater
ca 2 msk finhackad persilja
1 msk vegeta
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 tsk grillkrydda
1 tsk svartpeppar
SÅS
0,5 dl rapsolja
2 msk mjöl
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpure
Salt & peppar
1,5 dl mjölk
ca 1 dl parmesanost till toppen
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg färsen i en bunken. Finhacka löken, tomater, persilja och lägg i färsen.
2.Tillsätt salt, peppar, vegeta, paprikapulver, olja, ris och blanda ihop allt. Plasta in och låt stå i kylen.
3.Skölj och kärna ur paprikan. Skär runt toppen av paprikan- ta bort alla kärnor och det vita inuti paprikan.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5.Fyll paprikorna med hjälp av en tesked eller med händerna. Fyll paprikor upp till en 3/4
6.Lägg dem i en smord ugnsform tätt intill varandra.
7.Häll vatten i formen försiktig ungefär till hälften.
8.Täck formen med aluminiumfolie dem första 30 minuterna av tillagningen tiden. Ta bort sedan folie och låt paprikorna tillagas ytterligare i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen på 200 grader.
SÅS
9. Värm upp olja i en kastrull och tillsätt mjöl och rör runt. Rör ner paprikapulver och tomatpuré. Häll i mjölk under konstans omrörning. Låt sedan puttra ca 2 minuter eller tills såsen har tjocknat.
10.Ta ut paprikor ur ugnen, flytta över de på en tallrik. Blanda ner sås och rör ut med vätska som är i formen. Lägg tillbaka paprikor i formen och riv över parmesanosten. Ställ tillbaka formen i ugnen ytterligare 5-10 minuter.