Saftiga och fantastiskt goda kanelbullar långpannan ”Amerikansk style” kallas Cinnamon roll – som görs i långpanna och täcks med härlig glasyr på.
Jag har använd en rund form ca 30 cm i diameter men går bra med vilken form som helst.
Ca 16 st. stora bullar
Du behöver
- 25 g färsk jäst
- 3 dl mjölk, rumsvarmt
- 9,5 dl vetemjöl special
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma mald
- 100 g smör, rumstempererat
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 1 ägg
Fyllning:
- 1,5 dl farinsocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 3 msk kanel malen
- 1 ägg till pensling
Frosting - 50 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl florsocker
- 150 g färskost t.ex Philadelphia
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Rör ut jästen i litet av degvätskan i en bunke. Häll sedan i resten av vätskan, ägg , salt, ägget och socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Tillsätt sedan lite i tagen av smöret och arbeta in den.
- Tillsätt resten av mjölet, (lite åt gången) och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
- Ta upp degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
- Fyllningen
- : Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (viktig att smöret är riktigt mjuk).
- Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm. och bred på fyllningen. Rulla med lite ihop till en rulle från långsidan. Dela degen i 17 bitar och lägg bitarna i en smord formen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 min.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen 25 – 30 minuter, eller tills dem har fått härlig gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna en liten stund.
- Frosting:
- Tillsätt smör, vaniljsocker och färskost i en bunke och vispa med elvisp, lägg florsockret och vispa till en fluffig frosting.
- Bred på lite frosting på varje bulle och njut menad dem är fortfarande varma.