Botten: Klä en form 24 ca i diameter med bakplåtspapper. Klär även kanten av formen lägst upp.
Smula kexen fint, i en matberedare eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta och kavla påsen, det går lika bra.
Smält smöret i en kastrull eller eller mikro. Blanda smöret och kex smulorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked för att få en jämn botten. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning: Om du ska använda gelatin- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 min.
Vegegel: Pressa citronen och blanda med vegegel. Värm upp under omrörning tills den börja tjocknar. Låt sedan svalna.
Gelatin- Krama vattnet ur gelatinbladen och låt smälta i den varma citron saften. Låt sedan svalna.
Häll färskost, vispgrädde, florsocker, vaniljsocker i en stor bunke och vispa till en krämig smet ( ganska fast).
Mixa jordgubbar till puré (spar ca 1 dl till dekoration) och blanda med med citronjuicen, och mixa en sista gång.
Vänd ned jordgubbars purén i färskost och häll allt över botten. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar eller ca 1,5 timme i frysen (låt tina i kylen innan serveringen).
Skölj och dela jordgubbarna. Lägg i en skål, pressa limejuice på och blanda med mynta. Dekorerar din cheesecake fritt.
När fyllningen har stelnat, ta cheesecake ur formen och lägg den på ett serveringsfat.