Saftig, och riktigt god chokladkaka med smak av kaffe.
Skulle du inte vilja ha kaffe i, då går det jättebra att byta kaffe mot samma mängd kokt vatten.
Den här kakan bakas i en ugnsform 30 x 20 cm rektangulär.
6-7 bitar
25-30 min
INGREDIENSER
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl naturell yoghurt 3%
2 dl olja (neutral)
2,5 dl stark bryggt kaffe eller kokt vatten
1 nypa salt
Chokladsås:
1,5 dl vispgrädde
150 g mörkt choklad 70%
0,5 dl mörk sirap
Choklad-grädde:
3 dl vispgrädde
100 g färskost, Philadelphia
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl florsocker
Garnering::
Hasselnötter du kan utesluta nötter helt vid allergi
50 g smält choklad
GÖR SÅ HÄR
Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form 30×20 cm. eller klä med bakplåtspapper.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt ägg, yoghurt och olja. Vispa med elvisp tills alla har gått ihop. Häll i den hetta kaffe och fortsätt att vispa till en klumpfri smet.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Låt sedan kakan svalna helt.
Chokladsås: Värm upp grädde i en kastrull, dra åt sidan. Grovhacka chokladen och blanda ner i den varma grädde och rör om tills chokladen har smält. Häll i sirapen och rör om.
Gör hål över hela kakan ( hål gör man för att chokladsåsen ska komma in) jag använder mig utav en tjock sugrör.
Häll chokladsås över kakan och sprid den över hela kakan. Ställ sedan i kylskåpet ca 20-30 minuter.
Chokladgrädde: Vispa grädden, färskost, kakao, vaniljsocker och florsocker till en krämig konsistens. Bre eller spritsa med en spritspåse önskade mönster på kakan. Ringla över smält choklad eller färdigköpt chokladsås i tub och strö på hasselnötter. Ställ in kylskåp i ca. 40 minuter..
Kakan smaka som bäst när den har stått över natten.