Saftiga Vanilj- och kardemummabullar

JUNI 26, 2019

Saftiga och smakrika bullar med mycket smak av kardemumma. Tips- För att få bullarna riktigt saftiga. Då ska du inte smälta smöret utan den ska vara rums tempererat. En annan sak du ska tänka på, att inte lägga allt mjöl på en gång. Arbeta in lite i taget och sluta när du har fått en glansig och fin deg. Gräddningstiden kan variera beroende på ugns typ du har. Så ta ut bullar när dom har fått en härlig gyllenbrun färg.

20 st

60 Min

Du behöver

  • 50 g jäst, för söta degar
  • 2,5 dl mjölk
  • 9,5 dl vetemjöl speciell
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 100 g smör, rums tempererat1 dl strösocker

Vaniljfyllning:

  • 1 dl ljus sirap kan bytas ut till strösocker
  • 200 g smör, rums tempererat
  • 0,5 dl maizena1
  • 5 dl florsocker1 tsk vaniljpulver

Sockerlag:

  • 1,5 dl strösocker0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Blanda i den mortlade kardemumman med mjölken och låt dra lite gram.Rör ut jästen i litet av degvätskan i en bunke och häll sedan i resten av vätskan.
  3. Tillsätt salt och socker samt hälften av mjölet och arbeta degen, förhand eller i hushållsassistent. Tillsätt sedan lite i tagen av smöret och arbeta in den.
  4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop i ca 5 minuter till en smidig deg.
  5. Stjälp ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter täck med plastfolie. Under tiden gör du fyllningen.
  6. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (viktig att smöret är riktigt mjuk).
  7. Kavla ut degen till en rektangel, ca 2-3 mm tjock (utan att knåda den). Bred ut fyllningen jämt över degen och Vik sedan degen dubbel på längden och skär i 15-20 strimlor. Snurra remsor åt varsitt håll. Forma bullen som en snurra och fäst remsan ner ändarna under bullen.
  8. Lägg bullen på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäsa till dubbel storlek ca 60 minuter, det beror på hur varm du har i ditt kök.
  9. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och låt sedan svalna.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Grädda bullarna i mitten av ungen i 10-12 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  12. Ta ut och pensla med sockerlag medan dem är fortfarande varma och strö lite nymalen kardemumma och socker över toppen. Låt bullar svalna på plåten.

ANNONS:​

Edit Template

Recept som kommer få dig lyckas i köket.